daniel: mam problem ... jedna z pzrekatnych rombu ma długosc 10 cm .pole romu jest równe 40. kaki
ma obwód
4 gru 20:57
Miki: wzór na pole rombu gdy dane sa przekatne
P= 1/2*d1*d2
podstaw i obliczysz d2 ok?
4 gru 21:00
Basia:
wzór na pole rombu
obliczenie drugiej przekatnej
jak przecinają się przekatne rombu?
jak sobie na to odpowiesz to tw.Pitagorasa
4 gru 21:00
daniel: a co znacza te d
4 gru 21:01
Miki: Eeeeee tam

40= 1/2*10*d
2 czyli d
2 = 8 cm

d --- to oznaczenie przekatnej
4 gru 21:04
daniel: mozecie mi to napisac w całosci
4 gru 21:04
Miki:
No przecież Ci napisałam bez nawet tw. Pitagorasa bo jest wzór na pole za pomoca
przekatnych KP

masz juz gotowe

i co jeszcze
4 gru 21:06
daniel: wzór jest taki p=e*f/2 jak mam to podstawic

?
4 gru 21:09
Basia:
obwód Miki czyli bok potrzebny stąd Pitagoras
a2=(d1/2)2+(d2/2)2
d1=10 dane
d2=8 Miki wyliczyła
podstaw i dokończ
4 gru 21:10
Miki: tp przecierz jedno i to samo

ja akurat napisałam Ci d
1 i d
2 wiec napisz sobie zamiast tego e i f

za e=10cm P= 40 cm
2 wiec f = 8cm
4 gru 21:11
Miki: Fakt

nie zuważyłam kaki

obwód !
4 gru 21:12
Miki: Można krećka dostać z tymi banałami
4 gru 21:13
daniel: dzieki ja tez mało kapujacy jestem
4 gru 21:16
Miki:
Z tw. Pitagorasa a2 = (1/2*e)2 + (1/2*f)2
czyli a2 = 52 + 42
a2 = 25 +16
a2 = 41
a = √41
Ob= 4*a = 4*√41 cm
4 gru 21:17
4 gru 21:19
daniel: dobra jeszcze mam jednoo
4 gru 21:25
Miki: Dawaj
4 gru 21:27
daniel: oblicz obwód trapezu prostokatnego o podstawach długosci 12 cm i 10cm i wyskoksci 4 cm
4 gru 21:27
daniel: nie wiecie/
4 gru 21:38
Miki:
zawsze zaczynaj zad. od rys. narysuj ten trapez
zobzcysz,że wysokość odcina taki trójkat prostokatny
gdzie masz w nim dana wysokośc ramietrapezu oznacz go np k
i mały odcinek x którego długośc jest
x = 12 - 10= 2cm
teraz ztw. Pitagorasa obliczymy k
k2 =x2 + h2 wiesz?
k2 = 22 + 42= 4 +16 = 20
k2 = 20 to k = √20
czyli k = 2√5
Ob= 12 +10 +4 +2√5
Ob = 26 +2√5 cm tego juz dodawać dalej nie mozemy ok?
4 gru 21:45
daniel: dzieki ile masz lat

?
4 gru 21:47
Miki: Co nie wiecie

myślisz ,że tylko Ty jeden potrzebujesz pomocy

?

spoko cierpliwym
trzeba być i dziekuje sie zawsze należy

4 gru 21:48
Miki:
5

4 gru 21:48
daniel: wiem teraz nawet dałbym t sam zrobic hehe
4 gru 21:48
daniel: dziekujee

sorki za te buziaka jezeli jestes kolesiem
4 gru 21:49
daniel: jeszcze jedno

chybaa
4 gru 21:57
daniel: mam równoległobok wyskosc ma 4 cm podstawa 8 a bok 6 obliczyc polee

?
4 gru 22:00
Miki: Coś tu źle ci sie napisało

może trapez
4 gru 22:10