pomocy .!!
k4sik: 1) Wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie, wiedząc, że
jej wykresem jest prosta o równaniu:
− ⅔x − ⅚y + 5 = 0
2) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−3, −1) i prostopadłej do podanej
prostej
y= −4,5x − 5
3) Napisz równanie prostych, w których zawierają się boki trójkąta o wierzchołkach A, B,C. Czy
jest to trójkąt prostokątny?
A(0,0), B(8,6), C(−6,8)
4) Dany jest czworokąt i wierzchołkach A(−2,−3), B(4,0), C(2,4), D(−4,1). Napisz równania
prostych, w których zawierają się boki tego czworokąta. Uzasadnij, że czworokąt ten jest
prostokątem.
5) Dla jakiej wartości parametru m podana prosta jest równoległa do prostej 3x + 2y − 11 = 0 ?
a) mx + 6y +7 = 0
6) Dla jakiej wartości parametru m podana prosta jest prostopadła do prostej x + 4y − 9 = 0 ?
a) (6m + 1)x + y − 8 = 0
11 kwi 15:01