Trygonometria - pilne!
Mirra: Narysuj kąt taki, że ctg α = 2/3. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta.
11 kwi 14:26
Berta:
x=2
y=3
r=
√13
sinα=
3√13=
3√1313
cosα=
2√13=
2√1313
tgα=
32
chyba tak
11 kwi 14:43
Jack: jeszcze kwestia znaków... Dla narysowania tego kąta wystarczy wziąć odcinki długość 2 i 3 oraz
ustawić je prostopadle o wspólnym początku.
11 kwi 14:45
Mirra: Dziękuję!
Mam jednak jedno pytanie. Skąd to się wzięło: r=√13 ?
11 kwi 14:53
Jack: to jest przeciwprostokątna
11 kwi 14:54
Berta: tak jak mówi Jack jest to przeciwprostokątna, czyli
r2=x2+y2
r2=4+9=13 /*√
r=√13
11 kwi 14:59
Mirra: Acha, wobec tego już rozumiem. Zwykle używam a,b,c w trójkątach.

Jeszcze raz Wam dziękuję!
11 kwi 15:01