pole trojkata
Paula: Prosze o pomoc

.Oblicz pole trojkata prostokatnego o obwodzie 30 cm,jesli krotsza
przyprostokatna jest o 8 cm krotsza od przeciwprostokatnej
11 kwi 14:13
Jack: a+b+c=30
a2+b2=c2
c=8+b
podstawiasz trzecie równanie do pierwszego i drugiego i liczysz...
11 kwi 14:15
Paula: cos mi nie wychodzi mozesz choc jedno obliczyc to sobie pozniej dam rade
11 kwi 14:20
11 kwi 15:07
Jack: niemożliwe... przepisz tutaj obliczenia.
11 kwi 15:40
Paula: a +b+c=30 podsawiam za c = 8+b
a +b+8+b = 30 i mam dwie niewiadome
prosze rozwiaz mi to zadanie bo jutro mam spr z tego.zobacze jak to sie robi to sobie
pocwicze.dzieki
11 kwi 15:48
Jack:
a+2b+8=30
a+2b=22 ⇒ 2b=22−a
oraz
a2+b2=(8+b)2
a2+b2=64+16b+b2
a2=64+16b
czyli a2=64+8*(22−a)
Policz deltę i wyjdą Ci jakieś "a". "a" jest bokiem trójkąta więc musi być większy od 0.
11 kwi 15:56