Jack: a− dł boku podstawy, kwadratu
|AC|=a
√2 − przekątna tegoż.
H− wysokość ostrosłupa
|AS| − krawędź boczna ostrosłupa
h − wysokość ściany bocznej
P
ACS=
12*|AC|*H=120 ⇒ 240=|AC|*H
(⬠)
α− kąt między krawędzią boczną, a przekątną podstawy (kąt przy podstawie w ΔACS)
| | 12|AC| | | 1 | | |AC| | | 1 | | 10 | | 5 | |
cosα= |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| ⇒
|
| | |AS| | | 2 | | |AS| | | 2 | | 13 | | 13 | |
| | 12 | | H | | 6 | |
⇒ sinα= |
| = |
| ⇒ 26H =12 |AC| ⇒ H= |
| |AC|
|
| | 13 | | 12*|AC| | | 13 | |
Wracając do wzoru na pole
(⬠):
|AC|
2=520
|AC|=2
√130
z Tw. Pit.
(
12a)
2+H
2=h
2 ⇒ h=....
Pole boczne:
12*h*a