ciągi
Kaasia: ETO POMOCY−GDZIE JESTEŚ? nie bij−przetłumacz:(
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc, że suma pierwszych pięciu jego
wyrazów jest równa 10, a wyraz trzeci, piaty i trzynasty tworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny.
Proszę o pomoc, jeśli nie Etę to kogokolwiek kto umie jasno wyjaśnić to zadanie
11 kwi 13:52
Jack:
a) suma pierwszych pięciu wyrazów: a
1 + a
2+...+a
5=10
b) wyraz trzeci, piaty i trzynasty tworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny: a
3, a
5, a
13. Czyli a
52=a
3*a
13
a) można zapisać tak: a
1+a+r+a
1+2r+a
1+3r+a
1+4r=10, czyli 5a
1+10=10
b) można tak zapisać: (a
1+4r)
2=(a
1+2r)(a
1+12r)
Więc mamy układ równań do rozwiązania:
5a
1+10=10
(a
1+4r)
2=(a
1+2r)(a
1+12r)
A to już nie jest trudne więc zostawiam
11 kwi 14:02
Kaasia:
11 kwi 14:19
Kaasia: dzięki!
11 kwi 14:19
Kaasia: forum/47595.html a może wie ktoś takie zadanie? z ostrosłupem. one są na stronie cke. uczę się
do matury i nad nimi długo myślę i nie mam pojęcia
11 kwi 14:21
Kaasia: Podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDS jest kwadrat ABCD.Pole trójkąta
równoramiennego ACS jest równe 120 oraz IACI:IASI=10:13. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa.
11 kwi 14:22
Kaasia: a wracając do poprzedniego zad. wyszło mi że r=0 lub r=7 i co teraz? jak ten wzór wyznaczyć
11 kwi 14:33
Jack:
5a
1+10
r=10
(a
1+4r)
2=(a
1+2r)(a
1+12r)
Zrobiłaś z tym
r
Pomyliłem się przy przepisywaniu...
11 kwi 14:39
Jack: jeśli CI wyjdą dwa r, wówczas masz dwa przypadki. Dla każdego z "r" wylicz a1, a potem podstaw
do wzoru na n−ty wyraz c. arytm.: an=a1+(n−1)r
11 kwi 14:41
Kaasia: tak zauważyłam zrobiłam z r

i robiłam dokładnie jak mówisz ale nie wychoodzi jak w odp.
11 kwi 14:45
Kaasia: chyba za długo już nad matma siedzę. spróbuje potem
11 kwi 14:48
Jack: ok
11 kwi 14:51
Kaasia: no i nic nie wychodzi:! pooooooooooooomocyyyyyyyyyy
11 kwi 18:43
Jack: a1=2−2r
(2−2r+4r)2=(2−2r+2r)(2−2r+12r)
(2+2r)2=2(2−10r)
4+8r+4r2=4−20r
4r2+28r=0
4r(r+7)=0
r=0 lub r=−7
dla r=0 mamy an=a1, gdzie a1=2, czyli an=2
dla r=−7 mamy an=a1+(n−1)*(−7), gdzie a1=2+2*7=16 czyli an=12+ (n−1)*(−7)
11 kwi 19:37