procenty
lipa: pomóżcie
ile wody należy dodać do 3 kg 10 procentowego roztworu aby otrzymać roztwór 6 procentowy
11 kwi 13:46
Mateusz: | | ms | |
I sposob korzystasz ze wzoru na stężenie procentowe C% = |
| *100% albo z reguły |
| | mr | |
mieszania roztworow o roznych stężeniach
a*A + b*B = (a+b)*C
a−jednostka wagowa lub objętosciowa roztworu o stężeniu A
b−jednostka wagowa lub objętosciowa roztworu o stężeniu B
C−stężenie nowego roztworu
Przyjmuje sie wode jako roztwor o stężeniu 0% jak bys nie mogł/gła sobie poradzic to napisz.
11 kwi 13:49
r.w.16L: m
S=0,3kg
0,06(3kg+x)=0,3kg
0,18kg+0,06x=0,3kg
0,06x=0,12kg
x=2
2kg wody
11 kwi 13:50
lipa: Dzięki dam radę
11 kwi 13:52