Pomocy
Zuzia :) : Proszę o pomoc w tych zadaniach nienawidzę ciągów!
1.Dany jest ciąg geomentryczny (an) którego iloraz jest równy 6 oraz a1 * a2 * a3 = 64. Oblicz
a1.
2. Wyrazami ciąge arytmetycznego (an) o pierwszym wyrazie a1 = 1 są kolejne liczby naturalne,
których reszta z dzielenia przez 4 jest równa 1. Ile początkowych wyrazów tego ciągu trzeba
dodac zeby otrzymac liczbę 276?
3.Dany jest trójkąt prostokątny o kątach ostrych alfa i beta.
a)uzasadnij, że (sin alfa + sin beta)2 = 1 + 2 sin alfa * sin beta.
b) olicz cos alfa + cos beta, wiedząc, że sin alfa * sin beta = 25
11 kwi 13:25
Godzio:
a
1 = ?
a
2 = a
1 * q
a
3 = a
1 * q
2
a
1(a
1*q)(a
1q
2) = 64
6 * 36 * a
13 = 64 /
3√
6 * a
1 = 4
11 kwi 13:27