HaSZ: jak to rozwiązać? w trójkącie równoramiennym rozwartokątnym o bokach długości 30cm, 30cm
i 50cm poprowadzono wyskość z wierzchołka kata ostrego. oblicz tę wysokość.
4 gru 20:30
Miki:
mozna tak

obliczyć pole trójkata
P= 1/2 a* h
a gdzie a = 50 cm
h
a -- wys. opuszczona na podst
wysokość te obliczmy z tw. Pitagorasa
h
a2 = 30
2 - 25
2 czyli h
a2 = 275 czyli h
a = 5
√11
P= 1/2*50 * 5
√11 = 125
√11
To samo pole mozna policzyć tak
P= 1/2 b* h
b gdzie h
b to własnie szukana wysokość
czyli 125
√11 = 1/2*30* h
b
czyli h
b = 125/15*
√11
h
b = 25/3 *
√11
4 gru 20:56
Basia:
ABC trójkat, D spodek wysokości poprowadzonej z A na bok BC
oznacz kąty ostre przez α
jak zapiszesz wtedy kąt rozwarty? jak to wymyślisz to zastosuj tw. sinusów i zobacz co
się z niego da wyliczyć
a potem zauważ jakie kąty ma trójkąt ACD
4 gru 20:58
Miki: Basia

ale tym sposobem co ja rozwiazałam wydaje sie prościej tak
4 gru 21:07