Funkcje
Sylwia: Moglby mi ktos to wytlumaczyc?
1. Oblicz miejsce zerowe funkcji:
a) f(x)=
√x+2
Jak sie oblicza miejsce zerowe pod pierwiastkiem i jak jesli jest ulamek, bo nie wiem..
11 kwi 13:06
Godzio: po pierwsze musisz wyznaczyć dziedzinę :
x+2 ≥ 0
x ≥ −2
następnie przyrównujesz to do zera pamiętając o dziedzinie
0 = √x+2 /2
0 = x+2
x = −2 ∊D
więc miejscem zerowym jest liczba x = −2
b)
zał: x + 1 ≠ 0
x ≠ −1
D: R − {−1}
0 = x2 − 1
0 = (x−1)(x+1)
x = 1 v x = − 1 ∉ D
więc jedynym miejscem zerowym jest liczba x = 1
11 kwi 13:10
Klaudia: dzieki
11 kwi 13:15
Klaudia: czaimy
11 kwi 13:16