pomocy
truskaweczka: kat miedzy przekatnymi sasiednich scian bocznych prostopadloscianu o podstawie kwadratowej jest
rowny 60. krawedz podstawy jest rowna 12. wyznacz pole powierzchni calkowitej tego
prostopadloscianu i kat nachylenia przekatnej sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
prostopadloscianu
11 kwi 12:24
Berta:

a=12
d − przekątna podstawy i przekątna ściany bocznej:
d=a
√2 czyli d=12
√2
h
2+(1/2d)
2=d
2
h
2=144−36=108
h=6
√3
H
2+(1/2d)
2=h
2
H
2=108−27=81
H=9
pole powierzchni całkowitej:
P=2*a
2+4*a*H
P=288+432=720
kat nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy prostopadłościanu jest równy
60stopni
11 kwi 15:52