mat: niby latwe ale tego nie rozumiem

Rozwiąż równanie
tg x ( 2 sinx cosx + cosx ) = 0 w przedziale <π, 2π>
czyli musi byc tgx=0 v 2 sinx cosx + cosx = 0 tak? tylko co dalej jak to rozwiazac ?
4 gru 20:01
Basia:
tgx=0 dla x=π i dla x=2π
w drugim cosx przed nawias
cosx(2sinx+1)=0
cosx=0 dla x=3π/2 x=5π/3 x=7π/2
sinx=-1/2 x=5π/6 x=7π/6
4 gru 21:24
Sylvia: w odpowiedzi jest X∈{π 7π/6, 11π/6, 2π}
moglby mi ktos napisać jak np sie oblicza sinx=-1/2 w przedziale <π, 2π>
5 gru 19:14
joanuszka: tez mam z tym samym problem... szukam i szukam i nie mam pojęcia skąd się to wzięło że:
sin 7/6 π = -1/2
albo
sin 11/6 π = -1/2
27 gru 12:15
wjmm: Z tabel

7/6π to jest inaczej 210 stopni. Jeśli narysujesz taki kąt w układzie
współrzędnych (gdzie wierzchołek kąta to punt 0,0, a jedno ramię pokrywa się z osią OX)
to wtedy sinus możesz obliczyć ze wzoru sinα= y/r, więcej tutaj: https://matematykaszkolna.pl/strona/417.html
27 gru 12:27
joanuszka: a gdzie taką tabele moge znaleźć?
27 gru 12:48
wjmm: Tu są najważniejsze: http://matma4u.akcja.pl/tablice/wft.htm
A tu pełne: http://sciaga.onet.pl/12521,59,19581,tabela.html

Te podstawowe (π/2, π/4, itd) potrzebne do zadań powinny być w każdym podręczniku
licealnym
27 gru 12:57
joanuszka: dziękuje bardzo za odpowiedz i poświęcenie odrobinę czasu na odpowiedz.

Będę teraz
kombinować!:

Pozdrawiam
27 gru 13:05
Eaniel: Sylvia: w szkole tego się nie oblicza (w sensie wyliczania jakichś wartości) - po prostu
zakuwasz tabelkę z najważniejszymi wartościami dla czterech funkcji trygonometrycznych.
Wystarczy, że będziesz znać dla kątów w stopniach: 0, 30, 45, 60 i 90, 180, 270 (czyli w
radianach to będą kąty o miarach odpowiednio 0, π/6, π/4, π/3, π/2, π, 3π/2)
Masz zaledwie 7 kątów razy 4 funkcje trygonometryczne, ale jak zobaczysz sobie na tą
tabelkę, to zauważysz że nie są to dowolne liczby, tylko są ustawione według pewnych
schematów, a więc nie tak trudno się ich nauczyć

Radzę Ci osobno się nauczyć dla
małych kątów (30, 45, 60) a osobno dla ćwiartek (0, 90, 180, 270)
Będzie Ci się jeszcze łatwiej nauczyć, jak opanujesz wykresy podstawowych funkcji
trygonometrycznych, tak żebyś zawsze umiała je narysować. Np. że sinus zaczyna się w
środku układu współrzędnych, potem rośnie, a maksimum równe 1 ma dla kąta 90 stopni
(π/2).
Z wykresów łatwo Ci przyjdzie nie tylko nauczenie się tej tabelki, ale też inna wiedza o
tych funkcjach - np. która jest symetryczna, jakie mają okresy itp.
Potem to się przydaje we wszelkiego typu wzorach redukcyjnych, albo wiążących funkcje ze
sobą.
I tak np.
cos(-x)=cos(x) (bo cosinus "odbija" się w osi y jak w lustrze

)
albo
sin(-x)=-sin(x) (bo sinus "odbija" się przez środek układu współrzędnych)
albo
sin(x)=sin(x+2πn) (za n możesz podstawić dowolną liczbę całkowitą - bo sinus jest funkcją
okresową, a jej okres wynosi właśnie 2π).
Tego typu wiedza wystarczy, żeby umieć określać wartości dla wszystkich kątów w tego typu
zadaniach

Przykładowo:
skoro sin x=-1/2, to szkicujesz sobie szybko wykres funkcji sinus, do tego prostą y=-1/2
i już widzisz że sinusoida i prosta przecinają się w 3 i 4 ćwiartce. Widzisz, że
przecinają się w takiej samej odległości od osi y jak prosta y=1/2 dla której wzory
znasz z tabelki

( sin (π/6)=1/2 właśnie) , tylko że pod osią.
Jak widać z takiego rysunku, będą to kąty 180+30 oraz 360-30 (czyli π+π/6=7π/6 oraz
2π-π/6=11π/6)
Jeżeli ktoś nie ma wyobraźni do rysunków, to odpowiednie wzory dla tego przypadku to:
sin x = - sin (π+x)
oraz:
sin x = - sin (2π-x)
27 gru 13:34
joanuszka: Dziękuje pięknie! Bardzo mi pomogłaś/eś..
27 gru 14:01