Wskazówka zegara
Kasiaaa14090990r: Oblicz długość drogi jaką przebędzie koniec wskazówki minutowej zegara od godz. 12.00 do godz
13.40, wiedząc że wskazówka ta ma dł 10 cm.
11 kwi 12:22
Paf: Wzór na obwód koła to 2πr.
r=10cm
2πr= 20π − tyle wynosi obwód koła − czyli tyle wskazówka przebędzie w ciągu 60 minut. A my mamy
| | 2 | |
100 minut, a więc 100 minut to : 1 |
| . A wiec |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
1 |
| * 20π = 33 |
| π =33 |
| *3,14 ≈104.71 cm |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Ale to jest do sprawdzenia, bo nie wiem czy dobrze myśle.. Nie gwarantuje, że to jest dobrze
11 kwi 13:16
Kasiaaa14090990r: Sprawdzi to kots?
11 kwi 13:40
Kasiaaa14090990r:
11 kwi 17:20
ona: dobrze to jest
11 kwi 17:22