matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
truskaweczka:
w kwadracie ABCD punkt E jest srodkiem boku BC, |<EAB|=α. wynika stad,ze a sinα=
1
2
b sinα=
√
5
5
c sinα=
√
6
2
d sinα=
2
3
11 kwi 12:08
r.w.16L:
|EB|
sinα=
|AE|
|AE|=
√
|EB|
2
+|AB|
2
1
|AE|=
√
a
2
+a
2
4
a
√
5
|AE|=
2
a
2
a
2
2a
1
√
5
sinα=
=
*
=
=
=
a
√
5
2
2
a
√
5
2a
√
5
√
5
5
11 kwi 12:17