adasa: liczba 10n - 1 jest podzielna przez 9
nie rozumiem czegos w pewnej czesci dowodzenia.
10k+1 - 1= 10k * 10 - 1 = 10 (10k - 1) + 10 - 1 nie rozumiem skad sie bierze te 10-1
za nawiasem, czy ktos moze mi to wytlumaczyc?
Przejrzalam juz tak duzo przykladow i rozwiazan ale nie moge sobie tego przypomniec
dlaczego i skad sie to bierze.
4 gru 19:50
Dariusz: Nastepnym razem dawaj wykladniki w klamerki bo trudno sie polapac
10k+1 - 1 = 10k * 10 - 1 = 10(10k - 1) + 10 - 1
to +10-1 bierze sie stad, ze odjelas o 9 wiecej niz po lewej stronie (tam masz -1, a tu
-1*10, czyli -10 wiec musisz dodac 9 zeby zachodzila rownosc)
4 gru 19:56
tmmariano: mam większy problem a mianowicie nie mogę rozwiązać 10n+4n-2 ma być podzielne przez 3
4 gru 19:58
adasa: dziekuje, juz rozumiem
4 gru 20:00
tmmariano: ktoś wie jak to zrobić?
4 gru 20:25
Mycha: n=1
10+4-2=12=3*4
n=k
zał
10k+4k-2=3m
n=k+1
teza
10k+1+4k+1-2=3n
dowod
10k+1+4k+1-2=10k*10+4k*4-2=4(10k+4k-2)+6*10k+6=4*3m+6*10k+6=3(4m+2*10k+2)=3n
4 gru 21:30
tmmariano: nie czaje skąd się wzięła ta linijka
4(10k+4k-2)+6*10k+6
5 gru 16:05
Basia:
Mycha rozbija 10k*10 na 10k(4+6)=4*10k+6*10k i -2=-8+6
5 gru 17:26
Mycha: mamy 10*10
k+4*4
k-2=4*10
k+6*10
k+4*4
4-2=4(10
k+4
k-2)+6*10
k+6
mamy +6 jeszcze bo o tle za duzo odjelismy w nawiasie
a chcielismy ogolnie zrobic tak, zeby miec to, co mamy w zalozeniu indukcyjnym, dlatego
musielismy wyciagnac 4 przed nawias- najwiecej ile moglismy wyciagnac z 10*10
k i 4*4
4
no i musialo tam w nawiasie byc -2, bo tyle jest w zalozeniu indukcyjnym a o tyle ile za
duzo odjelismy musielismy dodac poza nawiasem. rozumiesz
5 gru 17:29
tmmariano: nie bardzo, ale cały czas próbuje
5 gru 17:48