funkcja
MMM: zad. 1
wykres funkcji y=−3√x+5 jest symetryczny wzgledem punktu (0,0) do wykresu funkcji y=f(x).
jakim wzorem okreslona jest funkcja f?
zad.2
podaj wspolrzedne wektora, o jaki nalezy przesunac funkcje f(x)=−|x| rownolegle do:
a)osi x, tak aby otrzymac wykres g(x)=−|x−2|
b)osi y , tak aby otzymac wykres funkcji h(x)=−|x|+3
naszkicuj wykresy funkcji f i g oraz f i h oraz zaznacz wektory przesuniecia.
11 kwi 11:35
MMM: wie ktos jak to zrobic?
11 kwi 14:15
Jack: symetria wg (0,0) oznacza, że f(x)=−f(−x)
11 kwi 14:17
Jack: 2) y=|x−p|+q, gdzie p i q to współrzędne wektora przesunięcia [p,q]
11 kwi 14:18
MMM: to czyli w tym zad. 1 musze napisac ze f=−3√x−5?
11 kwi 14:22
Jack: Podpowiem tak: 3√−x=−3√x
11 kwi 14:43