matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
synbol newtona
rovni:
20
0
20
2
20
4
20
18
20
20
wykaż ze
+
+
+...+
+
=2
19
( z wykorzystaniem symblou
newtona i równania 2
20
=(1+1)
20
+(1−1)
20
)
11 kwi 11:30
Jack:
rozpisz sobie (1+1)
20
oraz (1+1)
20
z dwumianu Newtona
20
0
20
1
20
20
(1+1)
20
=
+
+...+
20
0
20
1
20
20
(1−1)
20
=
−
+....+
Teraz dodaj:
20
0
20
1
20
20
20
0
20
1
20
20
+
+...+
+
−
+....+
=
20
0
20
2
20
20
=2(
+
+...+
)=2
20
20
0
20
2
20
20
czyli 2 * (
+
+...+
)=2
20
Teraz podziel obie strony przez 2 i zostaje:
20
0
20
2
20
20
+
+...+
= 2
19
11 kwi 13:36