Stożek przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy
Paweł: Stożek przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy i przecinającą wysokość stożka
w połowie. Jaki jest stosunek objętości powstałych po rozcięciu brył?
11 kwi 11:30
Paweł: Pomoże ktos?
11 kwi 15:27
kot: h=1/2H
r=1/2R ( z talesa)
Vd=1/3 πR²*H
Vm=1/3*π(1/2R)²*(1/2H)
Vm=1/3*π(1/4R²)*(1/2H)
Vm=1/3*π(1/8R²*H)
Vm=1/8 *1/3π*R²*H
V po odcięciu=Vd−Vm=7/8 *1/3π*R²*H
stosunek:
Vm:V po odcięciu =1/8 *1/3π*R²*H : 7/8 *1/3π*R²*H
Vm:V po odcięciu =1:7
23 mar 19:00