Paula: Równanie 2x
5+5x
3-12x=0
rozwiązuje za x
2 podstawiając a
wyszła Δ=121
i kontunując liczę x
1 oraz x
2
i tu pojawia się problem

x
1=3/2 a x
2=-4 i co dalej?
bo wyniki powinny wyjść inne
4 gru 19:38
Dariusz: x(2x4 + 5x2 - 12)=0
x=0 lub 2x4 + 5x2 - 12 = 0
x2 = t
2t2 + 5t - 12 = 0
Δ=25 + 48*2 = 121
√Δ=11
x1 = -5 - 11 / 4 = -8/2=-4
x2 = -5 + 11 / 4 = 3/2
Czyli pozostale pierwiastki to √-4 oraz √3/2 gdzie ten pierwszy to zespolony jest.
4 gru 19:53
Paula: dziekuje
4 gru 19:57
Paula: tylko dlaczego to co mi wychodzi musze spierwiastkowac?
4 gru 19:58
Miki:
najpierw wyłącz x przed nawias
x( 2x
4 +5x
2 -12)=0 czyli x = 0
x
2 = a x
4 = a
2
czyli 2a
2 +5a -12=0
dobrze Ci wyszło ale to nie x tylko a
a = 3/2 lub a = - 4 teraz wracamy do podstawienia
x
2 = 3/2 lub x
2 = - 4
pierwsze ma rozw. drugie sprzeczne
czyli teraz dopiero x=
√3/2 lub x = -
√3/2
x=
√6/2 lub x = -
√6/2
no i x= 0 z poczatku zad
odp: x=0 x=
√6/2 x = -
√6/2 tak miało wyjśc
4 gru 19:59
Miki:
bo podałam Ci ,że wracasz do podstawienia za x2 = a OK?
4 gru 20:00
Paula: no teraz rozumiem

dziekuje
4 gru 20:06