mirek: między 3 i x wstaw y tak, by powstał ciąg arytmetyczny. jeżeli y pomniejszymy o 6 to
3,y-6,x tworzy ciąg geometryczny. oblicz x i y.
4 gru 19:36
Miki:
3 , y, x -- tworza ciag artytm
3 +x
czyli 2y = 3+x bo y = ------- srednia arytm .
2
3, y - 6, x -- tworza ciag geom.
czyli
(y-6)
2 = 3*x --- średn.geometr.
więc z pierwszego masz x = 2y - 3
wstawiamy za x do drugiego równ. ok?
(y - 6)
2= 3( 2y - 3)
y
2 -12y +36 = 6y -9
y
2 -18y +45=0 Δ= 144
√Δ = 12
y
1 = 15 y
2 = 3
to x
1 = 2*15 - 3 = 27 x
2 = 3 podobie OK/
liczby te tworzą dwa ciągiarytm
1/ 3,15, 27 a
1 = 3 r= 12
2/ 3,3,3 a
1=3 r= 0 czyli ciąg stały
i dwa ciagigeom.
1/ 3, 9 , 27 a
1= 3 q= 3
2/ 3,3,3 a
1 =3 q= 1 czyli też stały
coś jeszcze ?
4 gru 20:21
mirek: w odpowiedziach jest x=3 i y=3; lub x=27 i y=15
4 gru 20:26
Miki: No a co tu masz

to samo

:

bo y= 3 to x = 3 lub y = 15 to x= 27 nie wiem co jeszcze Ci potrzeba

popatrz dobrze na to co Ci rozwiazałam i znajdziesz to co jest w odp::
a jest tak jak w odp
5 gru 18:58