matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
betsy:
Wykaż, że ciąg a
n
=5*2
n+1
jest geometryczny
11 kwi 08:03
Nikka:
a
n+1
= 5*2
n+1+1
= 5*2
n+2
a
n+1
5*2
n+2
2
n+1
*2
q =
=
=
= 2 = const
a
n
5*2
n+1
2
n+1
q jest stałe czyli ciąg a
n
jest geometryczny...
11 kwi 09:43