zad. zamknięte, funkcje
Grzesiek: zad. zamknięte, funkcje


NIE MUSI byc rozwiazywane, wystarczy podac wyniki, pomóżcie proszę


==================================================================
Zad. 1
Dane są wielomiany F ( x ) = − 6 x do potęgi 4 − 3 x kwadrat + 5 i G ( x ) = − 3 x dopotęgi 4
+ x do 3 − x kwadrat
to wyglada chyba tak:
F
(x)=−6x
4−3x
2+5
G
(x)=−3
4+x
3−x
2
pyt. Wsakż stopien wielomianu H
( x ) = F
( x ) −2G
( x )
odp:
a)4 b)3 c)2 i d)1
wydaje mi sie ze to odp. 3
==================================================================
Zad 2
Wskaż wielomian równy wielomianowi P
( x ) =( x − 2 )
3
odp:
a) x
3 + 8
b) x
3 − 8
c) x
3 −6x +12x −8
d x
3 +6x −12 +8
wg mnie to jest ( x − 2 )*( x − 2 )*( x − 2 ) czyli x
3−6x
2+12x−8 a takiej odpowiedzi nie ma
==================================================================
Zad. 3
Wskaz postać iloczynową wielomianu P
( x )= ( 1 + x )*( 2 x − 5 ) − ( 5 − 2 x )*( x − 2 )
i odp:
a) P
(x)=(5−2x)*(2x−1)
b) P
(x)=(2x−5)*(2x+3)
c) P
(X)=(2x−5)*(2x−1)
d) P
(x)=(5−2x)*(2x+1)
==================================================================


NIE MUSI byc rozwiazywane, wystarczy podac wyniki, pomóżcie proszę
