parametr funkcji liniowej
julka: dla jakich wartości parametru k funkcja:
y=(k+1)x+1 jest równoległa do prostej y=3x+1 ?
y=(3k+1)x+2 jest prostopadła do prostej y=0.5x+2
proszę pomóżcie!
11 kwi 00:18
Anna: pomogę
11 kwi 00:39
julka: to super z góry dzięki
11 kwi 00:42
Anna:
− Równoległa, gdy k+1 = 3 ⇒
k = 2
| | −1 | |
− Prostopadła, gdy 3k+1 = |
| |
| | 0,5 | |
3k+1 = −2 ⇒ 3k = −3 ⇒
k = −1
11 kwi 00:43
Krzychu: Funkcja y=(k+1)x+1 jest równoległa do prostej y=3x+1 gdy współczynniki są równe więc gdy a1=a2
Współczynnik kierunkowy prostej y=3x+1 wynosi 3, zaś funkcji y=(k+1)x+1 wynosi k+1
tak wiec
a1=a2
k+1=3
k=3−1
k=2
Funkcja y=(3k+1)x+2 jest prostopadła do prostej y=0.5x+2 gdy a1*a2=−1
Współczynnik kierunkowy prostej y=0.5x+2 wynosi 0,5, zaś funkcji y=(3k+1)x+2 wynosi 3k+1
tak wiec
a1*a2=−1
0,5*(3k+1)=−1
1,5k+0,5=−1
1,5k=−1−05
1,5k=−1,5/1,5
k=−1
11 kwi 00:54
Krzychu: jeszcze ci objaśniłem
11 kwi 00:55
julka: Ooo ale fajnie : ) dziękuję bardzo
11 kwi 18:35
Magda: dla jakiego parametru k funkcja liniowa y=(3k−6) x +2 jest rosnąca? oblicz miejsce zerowe tej
funkcji dla k=1 P o m o c y !
15 kwi 19:27