xxxadasxxx: 3 liczby tworzą ciąg geometryczny ich suma wynosi 26. jeżeli do tych liczb dodamy
odpowiednio 1,6,3 to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. jakie to liczby?
4 gru 19:24
xxxadasxxx: Jeżeli a, b, c tworzą ciąg geometryczny , to c:b=b:a (I-e równanie)
a+b+c=26 (II-ie równanie)
(c+3) - (b+6) = (b+6) - (a+1) (III-ie równanie, bo a+1, b+6, c+3 też tworzą ciąg
arytmetyczny).
do tego doszedłem, tylko że nie umiem rozwiązywać układu trzech równań z trzema
niewiadomymi.
4 gru 20:47
Basia:
zacznij od ostatniego
c-b-3=b-a+5
a-2b+c=8
2a+2b+2c=52 drugie pomnożone przez 2
dodajemy stronami
3a+3c=60
a+c=20
---------------------
a+b+c=26
czyli b=6
z pierwszego ac=b2
ac=36
-----------------
no i układ tych podkreslonych juz na pewno rozwiążesz
4 gru 21:18
Miki: Możesz zamiast trzech niewiadomych sprowadzić to do a
1 i q
będzie Ci może lepiej rozw.
bo tak strasznie boicie sie tego układu z trzema niewiadomymi

Basia juz prawie Ci to zadanko rozwiazała
ja tylko podpowiadam ,że mozna też na dwie niewiadome
4 gru 21:24