funkcje....
Grzesiek: w(x)=x3+(4b+a)x2−(3b−a)x−12
Wyznacz wartości a i b, dla ktorych pierwiastkami wielomianu W ( x ) = x do potęgi 3 + ( 4b + a
) x do potęgi 2 − ( 3 b − a ) x − 12 sa liczby 2 i − 3
to chyba trzeba zapisac w ten sposob:
w(x)=x3+(4b+a)x2−(3b−a)x−12
czy ktos wie jak to rozwiazac? z gory dziekuje
10 kwi 23:09
jarroo: W(2)=23+(4b+a)22−(3b−a)2−12=8+(4b+a)4−(3b−a)2−12=8+16b+4a−6b+2a−12=6a+10b−4
W(−3)=(−3)3+(4b+a)(−3)2−(3b−a)(−3)−12=−27+(4b+a)9−(3b−a)(−3)−12=−27+36b+9a
+9b−3a−12=6a+45b−39
z układu równań:
6a+10b=4
6a+45b=39
6a+10b=4/x(−1)
6a+45b=39
−6a−10b=−4
6a+45b=39
35b=35/:35
b=1
6a+45b=39
6a+45x1=39
6a+45=39
6a=39−45
6a=−6/:6
a=−1
a=−1
b=1
11 kwi 00:09
Grzesiek: Dzieki

teraz to wydaje sie prooste

pzdr
11 kwi 00:14
jarroo: Hehe

ciesze się, że mogłem pomóc
11 kwi 00:15