Pociąg jedzie z predkoscia 60km/h
Łukasz: Pociąg z miasta A do miasta B jechał z prędkością 60 km/h. Na powrotną drogę potrzebował o 2
godziny więcej, gdyż jego prędkość zmniejszyła się o 12km/h. Jaka jest odległość między
miastami A i B
10 kwi 22:11
Tomek.Noah: czy wynik to 123?
10 kwi 22:48
Kejt:
v1=60km/h
v2= 48km/h
t1=x
t2=x+2h
s1=s2
60km/h*x=48km/h*(x+2h)
60km/h*x=48km/h*x+96km
60km/h*x−48km/h*x=96km
12km/h*x=96km
x=8h
t1=8h
t2=10h
s=v*t=60km/h*8h=48km/h*10h=480km
Chyba dobrze..
10 kwi 23:12
Tomek.Noah: czy wynik to mzoe 480?
10 kwi 23:13
Tomek.Noah: mi tez tyle wyso wiec chyba tak
10 kwi 23:13
Łukasz: Wynik 480, dzięki
11 kwi 10:36