ciągi;(
gimigis: Które wyrazy ciągu(a
n) są równe zeru
| | 5 − √17 | | 5 + √17 | |
i wyszło mi n1 = |
| oraz n2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
i nie rozumiem dalej...nie umiem odpowiedzieć na pytanie:(
10 kwi 21:58
Tomek.Noah: a mi wyszlo ze a1 i a3
10 kwi 22:02
Tomek.Noah: popierwsze n∊N a twój wynik jak widzisz nie jest liczba naturalna
n
2−4n+3=0
Δ
n=16−12=4
√Δn=2
n=1 v n=3
n∊{1,3}
szukane wyrazy to a
1 i a
3
10 kwi 22:06
gimigis: no ja na początku chciałam pozbyć się mianownika i pomnożyłam obustronnie przez n+1, Ty
dlaczego zostawiłeś mianownik
10 kwi 22:11
Tomek.Noah:
| P(x) | |
| =0 pytanie kiedy? bo W(x)≠0 zawsze wiec P(x)=0 co jest prawda |
| W(x) | |
10 kwi 22:23
Tomek.Noah: a poza tym masz doczynienia z ciagiem wiec n∊N wiec mianownik nigdy nie bedzie zerem bo −1∉N
10 kwi 22:24
gimigis: to mam całkowicie zostawić mianownik
10 kwi 22:27
Tomek.Noah: tak ale jak dzialsz w zbiorze liczb R to musisz zanaczyc ze mianownik jest rozny od zera i tak
sie przeciez licz w rownosciach
10 kwi 22:39
gimigis: to moje rozwiązanie jest złe
10 kwi 22:41