prawdopodobienstwo
agata: Proszę o pomoc, bo już świra dostaję.
Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A − iloczyn liczb wyrzuconych
oczek jest nieparzysty lub większy od 24.
Jak się w ogóle do tego zabrać? Nie wiem o co chodzi, wychodzą mi wyniki z kosmosu, a ma wyjść
P(A)=13
Pomóżcie..
10 kwi 21:49
tim: Wszystkich iloczynów jest: 6 * 6 = 36
Wszystkie nieparzyste to:
1x = 1,3,5
2x = −−
3x = 3, 9, 15
4x = −−
5x = 5, 15, 25
6x = −−
Większe od 24:
5*5 = 25, 5*6 = 30, 6*5=30, 6*6=36
Odrzucamy jedno 25 (zdublowane) i mamy:
8 + 4 = 12
12/36 = 1/3
10 kwi 21:55
agata: ojejku dziękuję Ci bardzo

10 kwi 21:56