problem w zadaniu - trygonometria
brg2104: Czy można zamienić sin3x na cosinus używając wzoru redukcyjnego

Bo np. sin x = cos(π/2 − x)
treść zadania:
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= cos(3x−1/6π) +sin3x
10 kwi 21:14
Jack: Ogólnie możesz. Można oznaczyć 3x=α i po "kłopocie". Jak zamierzasz tego użyć?
10 kwi 21:29
10 kwi 21:46
brg2104: @Jack
po zamianie podstawiam to wzoru sinx+siny
Ale w sumie dałeś mi gotowe rozwiązanie

, pRZECIEŻ 3X to ten sam kąt i tylko o to chodzi

Wstyd mi za moją zaćmę
10 kwi 21:59