matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mikki:
w równaniu 4X
4
-5x
2
+1=0 za x2 podstawiam t i powstanie 4t2-5t+1=0 Δ=25-16=9 √Δ=3 później licze x
1
i x
2
dlaczego na końcu muszę spierwiastkować te iksy?
4 gru 19:23
Dariusz:
Pierwiastkujesz xy bo podstawiasz t=x
2
a chcesz x
4 gru 19:57