zadanie
Kika: rozwiążecie mi to pisss
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+...+n2= |
| |
| | 6 | |
10 kwi 21:06
Tomek.Noah: n∊N ?
10 kwi 21:11
Jack: przez indukcję, nie jest trudne.
10 kwi 21:19
Tomek.Noah: ok jest N
10 kwi 21:25
Kika: no wlasnie trudne bo nie bylo mnie na zadnych zajeciach z tego wiec nie mam pojecia jak to
zrobic
10 kwi 21:46
Tomek.Noah: ok mam pomysl
10 kwi 21:48
Tomek.Noah: n∊N
a
1=1 r=1
L=a
12+(a
1+r)
2+(a
1+2r)
2+...+n
2
3n+3n
3=n(n+1)(2n+1)
3+3n
2=2n
2+3n+1
n
2−3n+2=0
Δ
n=1
√Δn=1
n=2 ∨ n=1
(n−2)(n−1)=0
n∊{1,2}
10 kwi 21:53
Kika: i to jest całe zadanie?
10 kwi 21:57
Tomek.Noah: na to wyglada a masz mzoe odpowiedz?
10 kwi 21:57
Kika: nie nie mam, dzieki wielkie
10 kwi 21:59
Tomek.Noah: ależ to była przyjemność
10 kwi 22:03
Bogdan:
Sądzę, że polecenie do tego zadania mówi o wykazaniu prawdziwości podanej
równości. Kika nie podała tego polecenia ograniczając się do słów: "rozwiążecie mi to".
Uzasadnienie prawdziwości równości należy przeprowadzić indukcyjnie, tak, jak podpowiedział
Jack.
10 kwi 22:07
Jack: dla n=1, mamy: 1=1
Załóżmy, że teza zachodzi dla n=k
| | k(k+1)(2k+1) | |
12+22+...+k2= |
|
|
| | 6 | |
Mamy pokazać, że
| | (k+1)(k+2)(2k+3) | |
12+22+...+k2+(k+1)2= |
|
|
| | 6 | |
Zatem z założenia:
| | k(k+1)(2k+1) | |
12+22+...+k2= |
|
|
| | 6 | |
Więc mamy teraz, że:
| k(k+1)(2k+1) | | (k+1)(k+2)(2k+3) | |
| +(k+1)2= |
|
|
| 6 | | 6 | |
| | k(k+1)(2k+1) | | 6(k+1)2 | | 2k2 | |
L= |
| + |
| = |
| =
|
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | k(k+1)(2k+1)+6(k+1)2 | | (k+1)(k(2k+1)+6(k+1) ) | |
= |
| = |
| =
|
| | 6 | | 6 | |
pomocniczo:
2k
2+7k+6=0
Δ=49−48=1
k
1=
−7−14=−2
k
2=
−7+14=−
32
czyli:
2(x+2)(x+
32)=(x+2)(2x+3)=0
| | (k+1)(2k2+7k+1) | | (k+1)(x+2)(2x+3) | |
= |
| = |
| =P
|
| | 6 | | 6 | |
Tyle
10 kwi 22:10
Tomek.Noah: Bogdan Ja zrobiłem to co zostało napisane przez
Kike Możliwe, że chodzi o
wykaż
ale wszelkich błedów nie dostrzegam w moim rozwiązaniu
10 kwi 22:12
Jack: na końcu zamiast "x"−ów trzeba wstawić "k".
10 kwi 22:12
Jack: Hm a czemu uznałeś że masz do czynienia z ciągiem arytmetycznym? Chodzi mi o wzór na sumę.
10 kwi 22:14
Tomek.Noah: Oj żle jest

Jak podniose do kwadratu to roznica sie zmienia tych wyrazow
10 kwi 22:16
Jack: dokładnie

Takie rzeczy się robi przez indukcję, choc faktycznie polecenie możnaby przepisać,
Kiko....
10 kwi 22:19