konkurs
Jan:

Uzupełnij przedstawiony obok diagram tak,aby każda liczba znadująca się wyżej była dzielnikiem
każdej liczby znajdującej się na niższym poziomie.
Dziękuje za rozwiązanie
ps mogłby mi ktoś wyjąsnić jak liczyć takie zadania
10 kwi 20:44
Jan: help me
10 kwi 20:50
Jan: Pilne prosze...
10 kwi 20:53
Jan: Jest tu ktoś kto by potrafił obliczyć te zadanko?
10 kwi 20:55
Jan: hmmm....
10 kwi 20:55
kalafiorowa:
5+x=9 ⇒x=4
9+x=18 ⇒x=9 musisz wpisac dwie cyfry ktore daja w sumie 9
5+5+x=18 x=8 musisz wpisac dwie cyfry ktore daja w sumie 8
10 kwi 20:56
Jan: Ale skąd to
10 kwi 20:58
Jan: dlaczego = 18?
10 kwi 21:01
kalafiorowa:
na drugim poziomie musi byc liczba ktora jest podzielna przez 9, czyli np. 9 dlatego 9−5=4 itd.
10 kwi 21:01
kalafiorowa:
na trzecim poziomie mozesz rowniez wpisac dwa zera, wtedy wyjdzie liczba 9 ktora jest podziela
przez ta na drugim poziomie
10 kwi 21:03
Jan: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahaa
Bardzo dziekuje za proste wyjaśnienie
10 kwi 21:11
Jan:

Czyli ta piramidka może wgładać tak...
10 kwi 21:15
kalafiorowa:
wlasnie o taka mi chodzilo
10 kwi 21:17