edi: prosze sprawdzic czy wykresem funkcji zdaniowej
Ix+1I+Ix+2I=1 gdzie X=R
jest przedzial na osi liczbowej <-2 , -1>

Czy wykresem jest lamana na osiach X Y?
Jezeli w zadaniu nie ma y tzn ze wykres bedzie na osi liczbowej X ?
4 gru 19:20
Basia:
funkcja zdaniowa (jeżeli tak rzeczywiście brzmi zadanie) będzie miała tylko dwie
wartości T (true, prawda) i F(false,fałsz)
T możesz przedstawić jako 1
F jako 0
wartość 1 ta funkcja przyjmie tam i tylko tam gdzie równanie, które podałeś jest
spełnione, czyli trzeba je rozwiązać
poza tym funkcja przyjmuje wartość 0
powodzenia
4 gru 20:52
adasa: czyli rozwiazaniam bedzie prosta prostopadla do osi X w przedziale <-2 , -1> na
"wysokosci" wartosci 1?
Moze to skomplikowanie brzmi ale pytam by nie miec juz watpliwosci.
I dziekuje z gory za odpowiedz.
4 gru 21:39
Mycha: rownolegla do osi x
4 gru 21:41
adasa: tak przepraszam, rownolegla
4 gru 21:46
Mycha:
4 gru 21:47
adasa: a czy dobrze mysle, ze wykresem X2 > (lub rowne) x
jest parabola z ramionami do gory, miejsca zerowe w 0 i 1.
Ktora dokladnie czesc na wykresie jest rozwiazaniem?
czy jest nia czesc mieszczaca sie w paraboli (miedzy ramionami) a wartosci od <0 , plus
nieskonczonosci) ?
4 gru 21:57
Mycha: pierwsza czesc dobrze bo mamy
x
2-x>0
x(x-1)>0
x=0 lub x=1
i teraz jak to narysujesz to masz przedzialy (-∞;0)u(1;∞) to tam funkcja jest dodatnia
prawda
4 gru 22:00
adasa: czyli rozwiazaniem na wykresie beda czesci po bokach tej paraboli siegajace osi X od
gory?
a nie tak jak wczesniej myslalam czesci zawierajace sie w paraboli?
4 gru 22:08
Mycha: tak

bo pod osia x sa juz wartosci ujemne
4 gru 22:10
adasa: ach zapomnialam dodac ze X=N
czyli rozwiazaniem jest czesc po prawej stronie ramienia paraboli?
4 gru 22:12
Mycha: i tak i nie

po prawej stronie ale tylko calkowite
4 gru 22:13
adasa: potrafie juz czasami te zadania obliczyc gorzej z wykresami.
jak mam zaznaczyc te liczby calkowite?
myslalam ze mam zakreskowac ta prawa czesc ale wtedy zaznacze Liczby R > 1.
Mam zaznaczyc je na osi X ?
4 gru 22:17
Basia:
jeśli X=N do wykresu należą tylko te punkty paraboli, których odcięte są liczbami
naturalnymi
czyli (0,0) (1,0) (2,2) (3,6) (4,12) itd
4 gru 22:22
adasa: dziekuje wam za pomoc
4 gru 22:26
adasa: mam kolejna prosbe o ewentualne skorygowanie moich obliczen.
x3 - x2 - 2x > 0 gdzie X= R+ = {x nalezy do R i x> 0}
miejsca zerowe : -1, 0, 2
Wykres narysowalam tylko na osi liczbowej X. Jest to taki "wezyk" zaczynajacy sie z lewej
strony pod osia X przecina os w punkcie -1 potem w 0 potem w 2.
A rozwiazaniem jest wykres na osi x w przedziale ( 2, plus nieskonczonosc) ?
4 gru 22:41
Miki: No i dobrze

tak jest

bo X= R
+
4 gru 23:07