proste prostopadłe.
nrv: Dane są proste o równaniach l:4x+2y−5=0, k:mx+3y+1=0. Wyznacz parametr m tak, aby te proste
były prostopadłe.
10 kwi 20:19
10 kwi 20:29
nrv: możesz to jakoś rozpisać?
10 kwi 20:31
nrv: u mojej nauczycielki max za to zadanie można dostać rozwiązując tak:
A1*A2+B1*B2=0
Al*Ak+Bl*Bk=0
4*m+2*3=0
m=−64
m=−32
tylko nie wiem dlaczego taki wzór na proste prostopadłe a nie A1*A2=−1
Może mi ktoś wyjaśnić?
10 kwi 20:35
kalafiorowa:
| | 5 | |
4x+2y−5=0 ⇒2y=−4x+5 ⇒y=−2x+ |
| |
| | 2 | |
| | m | | 1 | |
mx+3y+1=0 ⇒3y=−mx+1 ⇒y=− |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
m=6
10 kwi 20:35
nrv: Dlaczego różnią się odpowiedzi?
10 kwi 20:37
nrv: Za rozwiązanie które podałem dostałem max pkt.
a chyba rozwiązanie może być jedno.
10 kwi 20:41
kalafiorowa:
hmm moze spróbuj narysowac w ukladzie wspolrzednych obie proste i zobaczysz ktory wynik jest
poprawny
10 kwi 20:43
Jack: ten wzór wziął się z iloczynu skalarnego:
mamy wektor prostopadły do l: ax1+b1y+c=0 równy w1=[x1,y1] oraz wektor prostopadły do k:
ax2+b2y+c=0 równy w2=[x2,y2].
Aby proste były prostopadłe iloczyn skalarny tych wektorów musi być równy zero.
w1 * w2=[x1,y1] * [x2,y2] =x1*x2+y1*y2=0
10 kwi 20:46
Jack: kalafiorowa, gdyby m=6, to, zobacz, proste będą chyba równoległe...
10 kwi 20:49
kalafiorowa: ojj faktycznie

w koncu nie zastosowalam tego wzoru co zapisalam wyzej.
2m=−3
10 kwi 20:51
Jack:
10 kwi 21:02
nrv: Wzór, który podał Jack jest właściwy dla prostych o równaniach ogólnych, bo jak wynika z karty
wzorów dla prostych o równaniach kierunkowych jest a1*a2=−1
Dzięki za zainteresowanie
11 kwi 10:59
Jack: Oczywiście, ale każdą funkcję liniową można sprowadzić to takiej postaci. Poza tym nawet jeśli
mielibyśmy np x=1 to wzorek z iloczynu skalarnego nadal działa.
11 kwi 13:39
kwiateek: Proste o równaniach −2x+y+5=0 oraz y=(3−m)x+4. są równoległe.wyznacz m.
3 mar 18:23
Pati: Prosta o równaniu y= −4x + (2m−7) przechodzi przez punkt A= (2,−1). Oblicz m.
19 gru 18:11