Ciekawe zadanie
brg2104: Trudne zadanie trygonometria:
Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem:
f(x)= √logcos2πx
10 kwi 20:04
brg2104: ktoś jest chętny

?
10 kwi 22:08
Jack: wyznacz dziedzinę, zrobimy razem
10 kwi 22:18
Jack: log (cos 2πx) >0 ⇒ cos (2πx)≥1 ⇒ cos (2πx)=1 ⇔ 2πx=0 + 2kπ ⇒ x=k , gdzie k∊Z
oraz
| | 2π | |
cos(2πx)>0 okres: T= |
| ⇒ T=1
|
| | 2π | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ x∊(− |
| +k, |
| +k), gdzie k∊Z
|
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
Czyli szukamy w tym zbiorze: (− |
| +k, |
| +k), liczb całkowitych.
|
| | 4 | | 4 | |
Ale zauważ że w każdym takim zbiorze istnieje liczba całkowita bo:
| | 1 | | 1 | |
np dla k =0 mamy x∊(− |
| , |
| ) ⋀ x∊Z ⇒ x=0
|
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
dla k =10 mamy x ∊ (9 |
| , 10 |
| ) ⋀ x∊Z ⇒ x=10
|
| | 4 | | 4 | |
Widać, że rozwiązaniem będą wszystkie liczby całkowite, zatem
x∊Z.
10 kwi 22:35
Jack: na początku log (cos 2πx) ≥0, co nie zmienia rachunków.
10 kwi 22:37