yyyy
ppool: Bartek, roznosząc ulotki, w pierwszym miesiącu pracy zarobił 360 zł. W każdym następnym
miesiącu wzrosło o stałą kwotę, równą 5% wartości zarobku, który otrzymał w pierwszym miesiącu
pracy .
a) oblicz wynagrodzenie Bartka, które otrzyma za 7 miesiąc pracy .
b) Ile zarobił Bartek w okresie jednego roku ?
10 kwi 19:16
Xcays: 1) Pierwszy miesiąc 360 zł
5% z 360 to 18 zł
I) za 7 miesiąc zarobi 360+6*18=360 + 108 = 468 zł
II)Obliczmy z sumy ciągu arytmetycznego:
"Suma Sn początkowych n wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa średniej arytmetycznej
wyrazów pierwszego i n−tego pomnożona przez liczbę wyrazów n:" źr. wikipedia.pl
A więc w 12 miesiącu zarobił 360+11*18=360+198 = 558
Sn=(360+558)*6 = 5508 zł
10 kwi 19:27
Turbodymoman: A jakie miałby wynagrodzenie po 7 miesiacach, jesli te 5% byłoby od kwoty z poprzedniego
miesiąca,a nie tej początkowej?
21 kwi 16:25