wyznacz wartość funkcji i oblicz prawdopodobieństwo
wiewiórka: Bardzo proszę o pomoc w rozwiazaniu dwóch zadań;
1) Wyznacz wartości funkcji sinα i tgα, wiedząc, że α jest miarą kąta ostrego i cosα = 5/7
2) Liczbę k losujemy ze zbioru: {−4, −2, −1, 0, 1, 2, 4, 6}. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania
2
takiej liczby k, aby funkcja ∫(x)=kx − 16 miała dwa miejsca zerowe
10 kwi 18:56
infektius: cos2α+sin2α=1 tu podstawiasz tego cosα=5/7
dalej wiemy że tgα=sinα/cosα i wszystko gotowe
w drugim robisz założenie do funkcji że Δ≤0 i wyliczasz to założenie, dalej sprawdzasz w które
liczby zawierają się w tym założeniu, wybierasz pozniej ze wszystkich liczb te liczby i masz
wynik
Δ=(−4)(−16)k≤0
64k≤0
k≤0
ze zbioru wybierasz 0,−1,−2,−4
Ω=8
A−4 −ilosc liczb
p(a)=4/8
10 kwi 19:09
wiewiórka: Do infektiusa
Bardzo dziękuje za pomoc
Jestem niezmiernie wdzięczna
10 kwi 22:12
wiewiórka: Proszę o pomoc;
Na prostej o równaniu 4x +3y − 9 = 0 wyznacz punkt Q, którego oddległość od punktu P = (4, 6)
jest najmniejsza. Oblicz tę odległość.
11 kwi 17:57