pigor: ..., no to niech
AC : 3x−2y+2=0 i AB : x−y+2=0 /*2 ⇒ 3x−2y+2=0 i 2x−2y+4=0 /−stronami ⇔
⇔ x−2=0 i y=x+2 ⇔ (x,y)=
(2,4)=A i A ∉ (nie należy) do środkowej s : 2x−y=1
która przecina prostą AB w środku boku AB :
S1= (3,5) , zaś bok AC przecina
w
S2=(4,7), wtedy, mam
2 możliwości :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) prosta s jest środkową boku AB i (2*3−2,2*5−4)=
(4,6)=B , a S
2=
C=(4,7)
i
prosta BC ma równanie:
x−44−4 =
y−67−6 ⇔
x−40 =
y−61 ⇔
⇔
x−4=0 − szukane równanie 3−ego boku BC
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) prosta s jest środkową boku AC i (2*4−2,2*7−4)=
(6,10)=C, a S
1=
B=(3,5)
i
prosta BC ma równanie:
x−36−3 =
y−510−5 ⇔
x−33 =
y−55 ⇔
⇔ 5x−15=3y−15 ⇔
5x−3y=0 − szukane równanie 3−ego boku BC . ...ufff pisałem
online i nawet mi WYSZŁO od razu ...

, a przy tym edytorze to sukces.