styu
kk: W solance, która zawierała 8% soli zwiększono zawartość soli o 187,5%. Stężenie soli w
otrzymanym roztworze wynosi ?
10 kwi 16:52
kk: prosze o pomoc
10 kwi 17:26
kuba: x bo nie wiemy ile jej było znamy tylko ilość w procentach
solanka 100x
soli w niej 8x
czyli wody 92x bo 100x−8x=92x
zwiekszona zawartosc soli o 187,5% soli obecnej wiec,
8x + 8x * 187,5% = 8x + 15x = 23x
czyli teraz do 100x doszło jeszcze 15x soli
w sumie mamy 115x solanki
w tym 23x soli
23x115x = 0,2
w procentach 0,2 * 100% = 20%
10 kwi 17:45
kk: dzięki
10 kwi 18:55