fizyka
ola: jest tu ktos dobry z fizyki?
zadanie:
Zwojnica składała się ze 100 zwojów drutu o powierzchni jednego zwoju Δ=100 cm². Oblicz siłę
elektromotoryczną indukcji wyindukowanej w tej zwojnicy, jeżeli w czasie 1 sekundy indukcja
magnetyczna zmalała o 4 T (tesle)
10 kwi 15:48
ola: :(
10 kwi 17:35
Jakub: n = 100
S = 100cm
2 = 100 * (0,01m)
2 = 0,01m
2
ΔB = 4T
t = 1s
Na początku policzę siłę elektromotoryczną indukowaną w jednym zwoju. We wzorze pomijam minus,
ponieważ interesuje nas wartość bezwzględna.
| | ΔΦ | | ΔB * S | | 4 * 0,01 | |
E1 = |
| = |
| = |
| = 0,04V |
| | t | | t | | 1 | |
Jeżeli w każdym zwojów indukowana jest siła elektromotoryczna równa 0,04V to w 100 zwojach
E = n * E
1 = 100 * 0,04V = 4V
10 kwi 20:45
ola: nie rozumiem
10 kwi 20:57