help!
Wydi: Do worka wrzucono 3 monety 5złotowe, 4monety 2 złotowe 2monety 1złotowe oraz 8 monet
50groszowych. Karol losowo wyjmuje z woreczka 10 monet. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wylosuje w ten sposób co najmniej 10zł? Wynik podaj z dokładnością do 3 miejsc po przecinku.
Zacząłem tak...
Wybieram losowo 10 monet z pośród 17
| | | | 11*12*13*14*15*16*17 | | 98017920 | |
IΩI= | = |
| = |
| =19448 |
| | | 2*3*4*5*6*7 | | 5040 | |
co dalej powinienem wyliczyć? proszę o wskazówkę...
10 kwi 15:40
Wydi:
11 kwi 21:09
Wydi: ponawiam
12 kwi 16:45
y.z.:
Wprowadź zdarzenie przeciwne do A
A
' −− wyciagnieto mniej niż 10 zł
5−cio złotówki odpadają
może być np: 8 * 0,50 = 4 zł i 2*1zł < 10 zł −−−− pasuje
lub: 7*0,50 = 3,50 i 2*1zł = 2zł i 1*2zł= 2zł < 10 zł −−− pasuje
itd..... pobaw się i policz
moc A= suma takich kombinacji
P(A) = 1− P(A
') =.......
12 kwi 22:13
Wydi: Ale wystarczy że jeden wynik pominę i już otrzymam zły rezultat, musi być jakiś racjonalny
dobry sposób na zadanie
12 kwi 22:16
y.z.:
w/g mne ..... tylko tak
12 kwi 22:17
Wydi: metoda prób i błędów... hehe jeśli jednak ktoś wpadnie na lepszy pomysł to proszę o pomoc

Dzięki y.z
12 kwi 22:18