karola pomóżcie!: Dany jest prostokąt o przekątnej d=10. Funkcja f przyporzadkowuje jednemu bokowi tego
prostokąta długosc jego drugiego boku. Wyznacz wzór tej funkcji oraz jego dziedzine.
4 gru 19:08
Martuś: Ten wzór będzie 2f=d/10
4 gru 19:11
karola pomóżcie!: a moge prosic dokładniej

prosze
4 gru 19:13
Martuś: dziedzina jest zawsze mniejsza od f
4 gru 19:34
Anna: d2 = x2 + b2 gdzie d-przekątna x i b boki prostokąta
b =√102 - x2
f(x)=√102 - x2
D: 102 -x2≥0 bo liczba pod pierwiastkiem nie może byćujemna
( 10 -x)(10+x)≥0
f.kwadratowa, gdzie a<0
zatem x należy do przedziału od -10 do 10
4 gru 19:56
Anna: ale długość boku nie może być ujemna, więc tylko wartości dodatnie
x>o i x<10
4 gru 19:59
pomocy!: dzięki
4 gru 20:11