matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
alicja:
rozwiąż równania: a) 3ctg(2x+π) = −√3 b) cos
2
3x −
1
2
cos3x = 0 c) ctg
3
x = 3ctg x
10 kwi 15:37
alicja:
błagam o pomoc
10 kwi 15:45
Jack:
a)
√
3
ctg (2x+π)=−
3
π
√
3
ctg(
+kπ)=−
3
3
ctg (2x+π)=ctg(2x) Stąd
π
ctg(2x)=ctg(
+kπ), gdzie k ∊Z.
3
π
2x=
+kπ
3
π
kπ
x=
+
6
2
10 kwi 17:21