Z wycinka kołowego o powierzchni 72π i promieniu 12 zwinięto powierzchnię boczną stożka. Oblicz
jego objętość.
R=12 Pwycinka kola=72π Sz: V−obijetosc stozka potrzbene H i rpodstawy
Pole wycinka kola:
| α | ||
P= | * πR2 | |
| 360o |
| 360o * P | ||
α= | ||
| πR2 |
| 360o * 72π | ||
α= | ||
| π * 144 |
| 1 | ||
Skoro alfa wynosi 180o to wiem ze obwod podsatwy jest rowny | obodu kola z ktorego ten | |
| 2 |
| 1 | ||
Op= | Ok | |
| 2 |
| 1 | ||
Op= | * 24π | |
| 2 |
| 1 | ||
V= | πr2H | |
| 3 |
| 1 | ||
V= | π36*√108 | |
| 3 |