s
***kiełbasa***:

189. promień świetlny wysłany z punktu A=(5,9) odbija się od OX w punkcie B=(2,0) a następnie
odbija się od OY. Znajdź równianie prostej, po której porusza się promień po odbiciu od OY.
sporządziłam rysunek, na którym namalowałam sytuację (wg mnie tak powinna wyglądać). Korzystam
z tw. z fizyki, że kąt padania i kąt odbicia są równe. Moim zdaniem szukana prosta to ta,
którą oznaczyłam k. (Celowo nie przeciągłam jej od początku do końca, aby nie zaciemniać
rysunku). Niestety nie dostałam poprawnej odp. Proszę o poprawne rozwiązanie.
odp: y=3x+6
10 kwi 14:23
Jack: prosta k jest równoległa do prostej m przechodzącej przez punkty A i B oraz przechodzi przez
punkt na osi OY C. Punkt C można wyliczyć licząc prostą "−k" dla x=0.
10 kwi 15:15
Jack: powinna szybko Ci wyjść ta odpowiedź...
10 kwi 15:23