fizyka
asia: asia: fizyka...czy mógłby ktoś mi pomóc? 1)Cialo o masie 10 kilogramów umieszczono na pewnej
wysokosci h nad powierzchnia Ziemi i puszczono swobodnie.Z jaką prędkością uderzy w
powierzchnię ziemi,jeżeli na wysokości h jego energia potencjalna wyniosla 500 dżuli.Pomiń
opory powietrza. a)wykonaj poglądowy rysunek do zadania b)oblicz wartość prędkości c)jaką
zasade wykorzystaleś do rozwiązania zadania
2)Dwa ładunki
różnoimienne każdy o wartości 2 kulomby odziaływają w powietrzu siłą 9.1011niutona a)oblicz
odległość między ich srodkami. b)wykonaj poglądowy rysunek do zadania c)z jakiego prawa
korzystaleś(podaj nazwę),napisz jego treść
10 kwi 14:17
Tomek.Noah:

2)
Prawo Culomba tresc sobie znajdz juz w internecie
r=0,2
10 kwi 18:37
Tomek.Noah:

v=?
Jezeli na cialo nie dzialaja zadne inne sily skorzystamy z zasady zachowania energi znajdz jzu
sama tresc:
v=10m/s
10 kwi 18:49
11 kwi 09:53