nie rozumie tego z góry dziękuje
Janusz: Oblicz długość (środek i promień) okręgu o równaniu
x2 + y2 − 4x + 2y − 20 = 0
10 kwi 14:11
tom: musisz doprowadzić równanie do postaci (x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
przykłady są na
1471
10 kwi 14:41
janusz: coś tam kombinowałem i wyszło mi tak
(x−2)2−4+(y−1)2−1−20=0
(x−2)2+(y−1)2=25 lub (52)
czyli s=(2,1) a r=5
tylko nie wiem czy mi dobrze wyszło
10 kwi 19:52
Tomek.Noah: dobrze
10 kwi 19:54
Gustlik: Metoda dobra, tylko kombinacyjna, typu "coś dodać, coś odjąć", jest to jedna z metod "dookoła
świata" uwielbiana przez nauczycieli. Mam prostszy sposób − są na to wzory, nie trzeba szukać
i wymyslać liczb, które trzeba dodawać, a potem odejmować:
x
2 + y
2 + Ax + By + C = 0
x
2 + y
2 − 4x + 2y − 20 = 0
r=
√a2+b2−C=
√22+(−12)−(−20)=
√4+1+20=
√25=5
Czyli
(x−2)
2+(y+1)
2=25
10 kwi 22:42