matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
boki trójkąta
czarna:
1
Boki trójkąta są zawarte w prostych o równaniach: y=2x−10 y=−
x+5 x−3y+20=0
2
a)oblicz współrzędne wierzchołków tego trójkąta b)wykaż,że trójkąt jest prostokątny c)oblicz pole i obwód tego trójkąta
10 kwi 13:08