Mela: co dalej?
d32=d12+d22-2d1d2cosγ
gdzie γ - szukany kąt
za d32 podstawiamy d12sin2α+d22sinβ
czyli
d12sin2α+d22sinβ=d12+d22-2d1d2cosγ
do tego za d2 podstawiamy d1*cosα/cosβ
po podstawieniu w każdym składniku pojawi się d12
dzielimy przez d12
4 gru 19:01
Basia:
no podtaw inaczej nie ma co dalej; na razie nie mogęð
4 gru 19:09
Mela: wyszlo mi cosα/cosβ-2*cosα/cosβ*cosγ
4 gru 19:42
Basia:
mnie wyszło inaczej; liczmy
d12sinα+d22sin2β=d12+d22-2d1*d2cosγ
d2=(d1cosα)/cosβ
d12sin2α+(d12cos2αsin2β)/cos2β=d12+(d12cos2α)/cos2β-(2d12cosαcosγ)/cosβ
dzielimy obustronnie przez d12
sin2α+cos2αsin2β/cos2β=1+cos2α/cos2β-2cosαcosγ/cosβ
sin2α+(cos2α/cos2β)(1-cos2β)=1+ cos2α/cos2β-2cosαcosγ/cosβ
sin2α+cos2α/cos2β-cos2α=1+ cos2α/cos2β-2cosαcosγ/cosβ
------------------ -----------------
podkrślone wyrazy się redukują
2cosαcosγ/cosβ=1-sin2α+cos2α
2cosαcosγ/cosβ=2cos2α
dzielimy przez 2cosα
cosγ/cosβ=cosα
cosγ=cosαcosβ
sprawdź te obliczenia, ale wydaje mi się, że jest dobrze
4 gru 20:44