rozwiąż równanie
czarna: Rozwiąż równanie
154x−8−x2−1x2−4=34x+8
10 kwi 12:43
czarna: | 15 | | x2−1 | | 3 | |
| − |
| = |
| |
| 4x−8 | | x2−4 | | 4x+8 | |
10 kwi 13:00
R.W.16l: | 15 | | (x−1)(x+1) | | 3 | |
| − |
| = |
| |
| 4(x+2) | | (x−2)(x+2) | | 4(x+2) | |
| 15 | | 3 | | (x−1)(x+1) | |
| − |
| = |
| |
| 4(x+2) | | 4(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
| 12 | | (x−1)(x+1) | |
| = |
| |
| 4(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
| 3 | | (x−1)(x+1) | |
| = |
| |
| x+2 | | (x−2)(x+2) | |
| | (x−1)(x+1)(x+2) | |
3= |
| |
| | (x−2)(x+2) | |
3x−6=x
2−1
x
2−3x−5=0
tutaj nie wiem, moze trzeba coś zrobić z równaniem kwadratowym, a na tym się nie znam
10 kwi 13:27
wiewiórka: Musisz urzyć wzoru na Δ:
Δ=b
2−4ac czyli:
Δ=(−3)
2−4*1*(−5)
Δ=9+20=29
√Δ={29}≈5,39
| | −b−√Δ | | 3−5,39 | | −2,39 | |
x1= |
| = |
| = |
| =−1,195
|
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 3+5,39 | | 8,39 | |
x2= |
| = |
| = |
| =4,195 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
10 kwi 22:50
czarna: bardzo wam dziękuję
11 kwi 13:11